Vodná doprava

Britské námorníctvo zdokonaľuje svoje pobrežné hliadkové člny

Pobrežie Veľkej Británie strážia moderné plavidlá Kráľovského námorníctva (U. K. Royal Navy).

Pobrežné hliadkové plavidlá (OPVs – Offshore Patrol Vessels) zabezpečujú množstvo obranných činností, medzi ktoré patria ochrana štátnej hranice, obrana pred pirátmi, kontrola pašovania drog či hliadkovanie v rybárskych oblastiach. Hliadkové plavidlá Britského Kráľovského námorníctva patria do triedy River Class, ktorá vznikla dodaním prvých takýchto plavidiel. Okrem Kráľovského námornictva Veľkej Británie slúžia lode tohto typu aj v Thajskom Kráľovskom námorníctve (trieda HTMS Krabi) a Brazílskom námorníctve (trieda Amazonas).
 
U.K.  Royal Navy očakáva dodanie ďalších plavidiel, ktoré budú vybavené ešte modernejšími technológiami. Pristávacia plocha v zadnej časti lode bude dostatočne veľká na to, aby na nej pristál vrtuľník typu Merlin (fotogaléria). Budú to prvé lode, ktoré budú používať nový operačný systém od spoločnosti BAE Systems, s názvom Shared Infrastructure. V priebehu desiatich rokov by mali byť týmto systémom vybavené všetky jednotky U. K. Royal Navy.
 
Systém využíva virtuálne technológie na integrovanie senzorov, zbraní a zbraňových systémov, ktoré loď využíva. Vďaka tomu nebude potrebných niekoľko veľkých ovládacích panelov, ktoré riadia úlohy jednotlivo, ale k dispozícii bude jednotné hardvérové riešenie. Zníži sa tak aj počet potrebných náhradných dielov a klesnú náklady na údržbu lode počas jej služby.
 

Prečítajte si aj

Back to top button