Vodná doprava

Čo sa stane s tovarom, ktorý skončí v mori?

V januári 1992 sa v Tichom oceáne počas búrky potopila nákladná loď. Na dno sa ponorilo 29 000 žltých plastových kačičiek, modré korytnačky a zelené žaby.

Po 21-ročnej púti oceánom ich našli na brehoch Japonska, Aljašky, či Havaja. Hračky boli prepravované v námornom kontajnery (veľkosť 40 stôp), ktorý sila oceánu rozbila a uvoľnila im cestu. Odhaduje sa, že ročne skončí v oceánoch a moriach 10 000 kontajnerov. Členovia združenia World Shipping Council, ktorí spolu tvoria 90% svetovej kapacity kontajnerov, tvrdia, že tento odhad nie je presný a že ročne neskončí vo vode viac ako 350 kontajnerov.
 
Kritické počasie, obrovské vlny alebo chyby v uložení kontajnerov spôsobujú, že kontajnery pokrývajú morské dno po celom svete. Niektoré mesiace plávajú po hladine, iné sa roztrhnú a tovar z nich sa uvoľní do mora, no najviac sa ich potopí a vytvára bariéry. Oceánograf Curt Ebbesmeyer tvrdí, že kontajnery začínajú padať do vody, keď loď kolíše zo strany na stranu vo viac ako 55 stupňovom uhle. „Musíte si predstaviť ako niekoľko tuctov kontajnerov padá naraz cez palubu. Keď sa to začne, je to veľmi nepríjemný pohľad.“
 
Približne 90% celosvetovo prepravovaného nákladu cestuje po mori. Často sa prehliada prínos, ktorý do svetového obchodu vniesli lodné kontajnery. Okrem lodí sa dajú ľahko prepravovať aj po železnici či po ceste. Podľa spoločnosti Drewery Shipping Consultants, ktorá detailne sleduje kontajnery a nimi prepravované náklady, sa ročne celosvetovo prepraví 183 mil. TEU (veľkosť 20 stôp). Práve v tomto momente sa po svete prepravuje 6,7 mil. kontajnerov. 
 
V júni minulého roku sa iba 5-ročná kontajnerová loď MOL Comfort v zlom počasí zlomila na dve časti pri pobreží Jemenu. Nehoda si našťastie nevyžiadala žiadne obete na životoch, no všetkých 7 000 kontajnerov, v ktorých sa nachádzala elektronika a oblečenie, skončilo na morskom dne. Poisťovne stál tento incident 300 až 400 mil. USD.Po rokoch na pevninu dorazia mnohé zaujímavé kúsky. V roku 2006 sa na brehoch Severnej Karolíny objavili tisícky balení tortíl Doritos, vo vnútri stále suchých a jedlých.
 
Počas búrky v roku 1990 obrovská vlna zrazila do vody 21 kontajnerov na severe Tichého oceánu. Nachádzalo sa v nich 60 000 párov tenisiek značky Nike, ktoré boli na ceste z Kórei do USA. Počas nasledujúceho roka sa stovky z nich (od trekingových topánok až po detské topánočky) objavilo na plážach Queen Charlotte Islands, na západe Vancouver Island, vo Washingtone a Oregone.No sú to práve plastové hračky, ktoré znamenali pre vedu najväčší prínos.
 
Celých 21 rokov sledoval  Curt Ebbesmeyer ich pohyb od Sitky, kde sa potopili, až po Škótsko a Maine, kde ich voda vyplavila. Trpezlivo zaznamenával miesta a dátumy miest, kde boli spozorované. Odhalil tak množstvo informácií o prúdoch vo svetovom oceáne. Ebbesmeyer tvrdí, že nahlásené boli iba 3% nálezov. Verí, že z hračiek zostalo iba niekoľko stoviek kusov. Ako poslednú zaznamenal žabu v auguste 2013.
 
Keď sa minú plastové hračky, Ebbesmeyer podľa svojich slov využije ďalšie z množstva potopených predmetov. Napríklad 34 000 hokejových rukavíc alebo 5 mil. kociek Lega, ktoré sa potopili pred 16 rokmi. „Je zvláštne žiť na planéte a nevedieť, čo sa nachádza na 70% jej povrchu,“ hovorí výskumník. „Nikdy neviete, čo sa objaví na pobreží.“
 

Prečítajte si aj

Back to top button