Vodná doprava

EK začala vyšetrovanie v lodnej kontajnerovej doprave pre podozrenie z kartelu

Európska komisia začala vyšetrovať niektoré spoločnosti v oblasti lodnej kontajnerovej prepravy pre podozrenie z fixovania cien za prepravu tovaru z a do Európy.

Oznámila to Európska komisia. Informovali o tom agentúra DPA a na svojej internetovej stránke denník Financial Times. Spoločnosti zabezpečujú prepravu tovaru na kontajnerových lodiach medzi kľúčovými ázijskými prístavmi ako Šanghaj, Hongkong alebo Singapur a európskymi destináciami ako Hamburg, Rotterdam či Southampton, dodala EK. Odmietla však uviesť mená firiem, ktoré začala preverovať.
      
Napriek tomu dánska firma Maersk Line, najväčšia spoločnosť na svete v oblasti lodnej kontajnerovej prepravy, uviedla, že už dostala informáciu o tom, že „bude súčasťou vyšetrovania“. Firma zároveň dodala, že „nemá dôvod sa domnievať, že by sa dopustila krokov, ktoré nie sú v súlade s pravidlami EÚ“ a bude s vyšetrovateľmi spolupracovať.
      
Podľa EK firmy od roku 2009 pravidelne prostredníctvom svojich internetových stránok oznamujú svoje plány o zvyšovaní cien. „Robia tak niekoľkokrát do roka, pričom rozsah zvýšenia ceny, ako aj dátum, od ktorého sa ceny za prepravu zvyšujú, sú veľmi podobné pri všetkých zainteresovaných firmách,“ uviedla EK. Komisia sa preto obáva, že takéto praktiky umožňujú spoločnostiam vzájomne sa informovať o budúcich cenách, čo môže poškodzovať konkurenčné prostredie a zákazníkov.
 

Prečítajte si aj

Back to top button