Vodná doprava

Grécky lodiarsky sektor by kríza v krajine príliš ovplyvniť nemala

Grécky vlastník kontajnerových lodí Costamare predpokladá, že si dokáže poradiť aj s prípadným odchodom krajiny z eurozóny.

Dôvodom je, že jeho biznis sa realizuje väčšinou v dolároch a lode si prenajímajú veľké nadnárodné spoločnosti. “Dá sa povedať, že ani takáto situácia (odchod Grécka z eurozóny) nezmení našu finančnú pozíciu,“ povedal v rozhovore pre agentúru Reuters finančný riaditeľ firmy Greg Zikos. „Sídlo síce máme v Grécku, no tržby sú v dolároch, rovnako ako financovanie lodí a plavidlá si prenajímajú nadnárodné spoločnosti,“ povedal.
      
V poslednom období Európa aj viaceré firmy začali pracovať na núdzových plánoch pre prípad, že Gréci eurozónu opustia, keďže takýto vývoj by vyvolal otrasy na finančných trhoch. Costamare, jeden z najväčších vlastníkov lodí v Grécku, očakáva, že aj grécky lodiarsky sektor ako celok bude z veľkej časti uchránený pred problémami v dôsledku gréckej krízy, nakoľko lodná doprava je medzinárodný biznis. Samotná firma však nevylúčila, že svoju základňu, ktorá je momentálne v Grécku, presunie mimo krajiny.

„Zatiaľ o presunutí sídla neuvažujeme, no je to určitá možnosť,“ povedal Zikos, ktorý dodal, že spoločnosť v poslednom období dostáva veľa otázok od investorov v súvislosti s dôsledkami krízy. Najviac otázok sa podľa Zikosa týka previazanosti s gréckym dlhom. Dodal, že v tomto smere nie je dôvod na obavy, keďže spoločnosť Costamare nie je pri získavaní financií na svoju prevádzku závislá od gréckych bánk.
      
„S gréckymi bankami sme uzatvorili jeden či dva úverové kontrakty, z celkového objemu nášho úverového portfólia však predstavujú len malé percento,“ povedal Zikos. Navyše, firma nedostala ani dotácie od vlády. Costamare, v ktorej väčšinový podiel kontroluje rodina Konstantakopulosovcov, má takmer 50 plavidiel prenajatých firmami ako A.P. Moller-Maersk, COSCO a Hapag Lloyd.
 

Prečítajte si aj

Back to top button