Vodná doprava

Čistý zisk A.P. Moller-Maersk v prvom kvartáli stúpol o 85 %

Spoločnosť, ktorá je vlastníkom Maersk Line, najväčšej firmy na prepravu kontajnerov na svete, za január až marec dosiahla rast čistého zisku o 85 % na sumu 6,35 mld. dánskych korún (DKK).

Dánska prepravná a ropná spoločnosť A.P. Moller-Maersk svojím ziskom za prvý kvartál prekonala odhady analytikov. Pomohli jej vyššie ako očakávané sadzby za prepravu nákladu a vysoké ceny ropy. Spoločnosť, ktorá je vlastníkom najväčšej firmy na prepravu kontajnerov na svete Maersk Line, za január až marec dosiahla rast čistého zisku o 85 % na sumu 6,35 mld. dánskych korún (DKK).

Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters predpokladali, že bude v objeme 4,68 mld. DKK. Prevádzkový zisk divízie kontajnerovej prepravy sa v prvom štvrťroku zdvojnásobil na 2,55 mld. DKK. Analytici očakávali, že bude v sume 1,21 mld. DKK. Firma však uviedla, že za celý rok očakáva v porovnaní s vlaňajškom nižší zisk.

„Sme presvedčení, že za rok 2011 vykážeme veľmi dobrý výsledok, hoci predpokladáme, že bude slabší ako za rok 2010,“ povedal generálny riaditeľ firmy Nils Smedegaard Andersen. „Výsledky za prvý kvartál nás naozaj veľmi tešia, ale uvedomujeme si, že ide o jeden štvrťrok,“ povedal Andersen. Maersk očakáva, že dopyt po kontajnerovej preprave v tomto roku vzrastie o 6 až 8 %.
 

Prečítajte si aj

Back to top button