Logistika a skladovanie

Spoločnosť Jungheinrich je na budúcnosť pripravená

Koncern Jungheinrich v prvých štyroch mesiacoch roka 2012 úspešne pokračoval v raste a jeho predajné tržby sa výrazne zvýšili.

Obchodný vývoj profitoval z vyššej vyťaženosti kapacít, najmä vo výrobnom závode v Moosburgu. To sú závery valného zhromaždenia koncernu, ktorý sa konal 12. Júna 2012 v Hamburgu. V blízkej budúcnosti spoločnosť Jungheinrich očakáva optimistický vývoj a plánuje rozsiahle investície pre jej budúci rast.
 
Svetový trh s dopravnými vozíkmi sa v prvých štyroch mesiacoch 2012 držal stabilne na vysokej úrovni. Bez ohľadu na zhoršené hospodárske prostredie, najmä v Európe, bol celosvetový dopyt s počtom 324 000 vysokozdvižných vozíkov (minulý rok: 330 000 jednotiek) len o 2 % nižší ako objem trhu v minulom roku. Trh sa pritom z regionálneho hľadiska vyvíjal nejednotne. Európa celkovo zaznamenala, napriek vyššiemu odbytu vo východnej Európe, pokles o 4 %, kým Severná Amerika zaznamenala 7 % prírastok. Objem trhu v Ázii sa mierne znížil o 1 %. Globálne sa podarilo úroveň z predošlého roka v oblasti skladovej techniky, ktorá je doménou spoločnosti Jungheinrich, ešte o 1 % prekonať. Vozíky so spaľovacím motorom zaznamenali pokles o 5 %.
 
Hodnota prijatých objednávok vo všetkých oblastiach obchodnej činnosti sa do konca apríla 2012 zvýšila o 7 % na 754 mil. eur (minulý rok: 706 mil. eur), kým predajné tržby sa v rovnakom období zvýšili o 11 % na 698 mil. eur (minulý rok: 628 mil. eur). Objem nových zákaziek k 30. aprílu 2012 bol 377 mil. eur, a teda o 20 mil. eur, resp. 6 % vyšší ako minuloročná hodnota 357 mil. eur. V porovnaní s hodnotou zásob 329 mil. eur na konci roka 2011 došlo k nárastu o 48 mil. eur, resp. 15 %. Pokiaľ ide o počet kusov, výrobný objem v prvých štyroch mesiacoch roka 2012 stúpol o 5 % na 25,6 tisíc vozíkov (minulý rok: 24,3 tisíc jednotiek). Príčinou bola predovšetkým vyššia vyťaženosť kapacít v závode v Moosburgu, najmä výrazný nárast výroby elektrických vysokozdvižných vozíkov.
 
V rámci valného zhromaždenia, ktoré sa konalo 12. júna 2012, sa akcionárom na schválenie navrhlo vyplatenie dividend kmeňovým akcionárom vo výške 0,70 eur za kmeňovú akciu (minulý rok: 0,49 eur) a prioritným akcionárom vo výške 0,76 eur (minulý rok: 0,55 eur) za prioritnú akciu.
 
Jungheinrich očakáva v nasledujúcich mesiacoch naďalej mierny rast svetového hospodárstva s výraznými regionálnymi rozdielmi. Spoločnosť na základe vývoja dopytu do konca apríla 2012 očakáva pre celkový rok mierny nárast objemu svetového trhu na približne 1 mil. vozíkov. „Na základe pretrvávajúceho stabilného obchodného vývoja od začiatku roka očakávame objem prijatých objednávok minimálne vo výške 2,1 mld. eur a primeraný obrat koncernu na úrovni z predošlého roka.

Vďaka vysokému objemu zákaziek a rastovému potenciálu na trhoch budúcnosti existujú na rok 2012 dobré šance na dosiahnutie rovnakého zisku ako minulý rok. Strategickými investíciami do technológií a predaja v celkovom objeme 100 mil. eur na obdobie 2012 až 2013 sme okrem toho vytvorili základy pre trvalo udržateľný a výnosný rast v budúcnosti,“ vysvetľuje Hans-Georg Frey, predseda predstavenstva spoločnosti Jungheinrich AG.

 
Jungheinrich patrí medzi svetovú špičku v oblasti manipulačnej a skladovej techniky. V oblasti poskytovania služieb zákazníkom sa spoločnosť vyznačuje širokým portfóliom produktov od vysokozdvižných vozíkov cez regálové systémy až po komplexné riešenia pre internú logistiku. S akciami koncernu Jungheinrich sa obchoduje na všetkých nemeckých burzách.
 

Prečítajte si aj

Back to top button