Letecká doprava

Spoločnosť EasyJet znížila odhad straty v 1. polroku 2013/14

Britská letecká spoločnosť EasyJet revidovala svoj odhad hospodárskych výsledkov za 1. polrok obchodného roka 2013/14, ktorý sa končí 31. marca.

Aerolínie síce aj naďalej očakávajú stratu, ale menšiu, keďže sa im podarilo udržať výdavky na uzde. Informovala o tom agentúra Reuters. Presnejšie, nízkonákladové aerolínie predpovedajú, že ich strata pred zdanením za šesť mesiacov do konca marca 2014 dosiahne 55 až 65 miliónov libier (65,84 – 77,81 milióna eur), a nie 70 až 90 miliónov GBP, ako odhadovali ešte začiatkom tohto roka.
      
Výnos z jedného sedadla pri konštantnom menovom kurze sa podľa predbežných výsledkov v sledovanom období zvýšil o 1,5 %, a to čiastočne aj pre zmenu rozmiestnenia sedadiel, pri ktorej sa ich rady v každom sektore predĺžili. Náklady na sedadlo po vylúčení cien paliva pritom vzrástli len o 0,5 % vďaka miernej zime v Európe, ktorá znížila výdavky na odstraňovanie ľadu z povrchu strojov.
      
Na tohoročnej strate sa podieľa aj fakt, že vlani sa začali veľkonočné sviatky koncom marca, čo aerolíniám prinieslo dodatočné tržby vo výške 25 miliárd GBP. Tento rok sa však Veľká noc oslavuje v druhej polovici apríla.
      
Britská letecká spoločnosť zvyčajne vykazuje v zimnej sezónne straty, keďže má menej cestujúcich ako v lete. Na ilustráciu, v 1. polroku predchádzajúceho obchodného roka 2012/13 hospodárila EasyJet so stratou 61 miliónov GBP.
 

Prečítajte si aj

Back to top button