Cestná doprava

Peniaze na rekonštrukciu cesty Malacky-Rohožník sú schválené

Cesta tretej triedy medzi Malackami a Rohožníkom by sa mala začať opravovať na začiatku roka 2018.

Predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) to uviedli počas dnešného pracovného výjazdu na Záhorí, na ktorej prezentovali aj aktuálny stav príprav rekonštrukcie zdevastovanej komunikácie.
 
Predseda BSK Pavol Frešo uviedol, že na modernizáciu „najviac zaťaženej cesty v Bratislavskom kraji“ sa kraju podarilo vybaviť takmer osem miliónov eur z eurofondov. „Zmluva je podpísaná, všetko je schválené, začneme s verejným obstarávaním na zhotoviteľa stavby,“ vyhlásil Frešo.
 
Komunikácia má byť po rekonštrukcii o takmer 4 metre širšia, čo umožní jej prekategorizovanie na cestu druhej triedy, vozovka by sa mala stať odolnou voči frekventovanej premávke nákladnej dopravy. „Stane sa z nej nerozbitná betónová cesta, totálne moderná tak, ako máme teraz v tuneli Sitina alebo na rakúskych diaľniciach,“ povedal Frešo, ktorý chce aj so starostom Rohožníka Petrom Šváralom informovať samosprávy všetkých dotknutých obcí v okolí o tom, na čo je potrebné sa počas predpokladanej rok trvajúcej rekonštrukcie pripraviť.
 
Ako dobrú správu nielen pre svoju obec, ale pre celý región vníma pripravovaný začiatok rekonštrukcie i starosta Rohožníka Peter Šváral. „Verím, že to prispeje k bezpečnosti i pohodliu cestovania, ale vlastne to prospeje aj firmám, ktoré tu sú a ktoré túto cestu potrebujú na odbyt svojich tovarov a materiálov,“ upozornil starosta Rohožníka, ktorý je taktiež krajským poslancom.
 
V rámci celkovej výšky výdavkov tvoria zdroje Európskej únie 50 percent (3. 929 877,85 eura), 45 percent bude financovaných zo štátneho rozpočtu (3.536.890,06 eura), piatimi percentami projekt spolufinancuje BSK (392.987,78 eura). Projekt je financovaný z Integrovaného regionálneho operačného programu v rámci prioritnej osi venujúcej sa doprave v regióne a riadiacim orgánom programu je Ministerstvo pôdohospodárstva rozvoja vidieka SR. 

Prečítajte si aj

Back to top button