Cestná doprava

Rýchlostnú cestu R3 medzi Tvrdošínom a Nižnou chcú začať stavať na konci roka

Výstavba citeľne chýbajúcich úsekov rýchlostnej komunikácie R3 na Orave by mohla začať už na prelome rokov 2017 a 2018.

Starostov dolnej Oravy o tom na stretnutí v Dolnom Kubíne informoval splnomocnenec vlády SR pre rýchlostné cesty Igor Janckulík. Najlepšie pripravený je podľa neho úsek medzi Tvrdošínom a Nižnou, ktorý sa má začať budovať ako prvý.
 
„V tejto chvíli sa pripravuje verejné obstarávanie, následne budeme musieť niekde nájsť finančné prostriedky, aby sa tento úsek mohol začať realizovať. To je najväčší problém. Predpokladaná cena zákazky je na úrovni 80 miliónov eur,“ uviedol s tým, že financovanie z fondov Európskej únie nie je v tomto prípade možné, keďže cesta je projektovaná súbežne s diaľnicou D3 na Kysuciach. Dôležité je podľa neho nájsť vhodnú formu financovania.
 
Oravské cesty sú dlhodobo veľmi zaťažené, problémom sú najmä nákladné vozidlá. V septembri 2015 ochromilo dopravu v regióne uzavretie vážne poškodeného mosta na ceste I/59 v Podbieli. Rovnaká situácia hrozí v súčasnosti v Nižnej. „Na úsek Tvrdošín – Nižná, ktorý by sa mal dostať do výstavby ako prvý, nadväzujú ďalšie dva. Začiatok výstavby úsekov R3 Nižná – Dlhá nad Oravou a Dlhá nad Oravou – Sedliacka Dubová by mohol byť v roku 2019, plánujeme ich budovať súbežne,“ doplnil Janckulík.
 
Veľký význam čo najskoršej dostavby rýchlostnej cesty R3 cez Oravu zdôraznil dolnokubínsky primátor Roman Matejov. „Sme vďační za každý úsek, ktorý sa podarí zrealizovať, no vzhľadom na veľmi pomalé tempo výstavby rýchlostných ciest a diaľnic na Slovensku sme skeptickí. Rovnako očakávame, kedy bude dokončená D1 medzi Žilinou a Ružomberkom a takisto aj D3, ktorá je pre nás dôležitá z hľadiska tranzitnej dopravy,“ skonštatoval.

Prečítajte si aj

Back to top button