Motorizmus

Slovenskí vodiči sa snažia znižovať spotrebu paliva vo svojich autách

Väčšina slovenských vodičov si pravidelne kontroluje spotrebu paliva vo svojom aute a snaží sa podnikať kroky na jej znižovanie.

Vyplynulo to z prieskumu agentúry GfK pre spoločnosť Shell, ktorý sa uskutočnil v mesiacoch apríl a máj na reprezentatívnej vzorke viac ako 1000 aktívnych šoférov.

Výsledky prieskumu dnes prezentovala spoločnosť Shell Slovakia v súvislosti s uvedením nového benzínu a dieselu (Shell Fuel Save Natural 95 a Diesel) od dnešného dňa na 75 čerpacích staniciach uvedenej spoločnosti v SR.
Až 95 % slovenských vodičov si myslí, že úsporná jazda je dôležitý faktor pri šetrení peňazí. Viac ako 66 % opýtaných realizuje aktivity na zníženie spotreby paliva. Medzi týmito aktivitami sa najčastejšie nachádzali plynulá jazda, dodržiavanie rýchlostných limitov a kontrolovanie tlaku v pneumatikách.

Takmer 54 % vodičov uviedlo, že aktuálna ekonomická situácia vôbec neovplyvnila počet ich jázd, viac ako 40 % jazdí o málo menej. Len 6 % opýtaných výrazne obmedzilo používanie svojho auta.
Takmer 98 % opýtaných by privítalo možnosť tankovať špeciálne palivo, ktoré by im pomohlo znižovať spotrebu. Boli by ochotní kvôli tomu zmeniť značku paliva a 10 % opýtaných by tak urobilo aj v prípade, že by si za nové palivo museli priplatiť.
 

Prečítajte si aj

Back to top button