Motorizmus

Scania rozširuje produkciu – v apríli obnoví päťdňový pracovný týždeň

Scania rozširuje produkciu a preto pripravila výnimku z terajšej  kolektívnej zmluvy o štvordennom pracovnom týždni platnej pre švédske závody na prvý polrok 2010. V súlade so zmluvou, nevýrobní administratívni zamestnanci obnovia päťdňový pracovný týždeň od apríla 2010.

 
„Je to výsledok potrieb rozširovania výroby vďaka stále vysokému dopytu v Brazílii, ale zároveň oživenie dopytu, ktorý zaznamenávame i v Európe. Efektívnym využitím našej globálnej produkčnej štruktúry zväčšujeme výrobné objemy v Európe, takže môžeme podporiť produkciu závodov v Južnej Amerike subdodávkami,“ hovorí Anders Nielsen, výkonný viceprezident pre výrobu a logistiku.
 
Obnovenie päťdňového pracovného týždňa vo výrobných závodoch bude aplikované najskôr od apríla. Zatiaľ sa predovšetkým rozšíri objem výroby komponentov pre zásobovanie výroby v Južnej Amerike, čo prinesie obnovenie päťdňového pracovného týždňa, zatiaľ čo väčšina európskych podnikov bude mať v druhom štvrťroku naďalej voľné piatky. To platí napríklad i pre finálnu montáž vozidiel v Södertälje, alebo kompletizáciu kabín v Oskarshamne, čo sa vzťahuje na 2000 výrobných pracovníkov vo Švédsku.
 
„Bohužiaľ však nie je možné povedať, že zmienené zvýšenie objemu výroby povedie k návratu päťdňového pracovného týždňa v týchto závodoch. Aj keď sa pozitívne trendy potvrdia a budú pokračovať, objem výroby bude podstatne menší, ako v rekordných rokoch 2007 a 2008,“ dodáva Nielsen.
 
Scania zaviedla štvordenný pracovný týždeň v júni 2009 pre všetkých pracujúcich vo Švédsku. Rôzne formy úprav pracovnej doby potom aplikovala tiež pre viac ako 2000 zamestnancov v Holandsku, Francúzsku, Nemecku a inde. Od konca roka 2008 Scania postupne znížila počet zamestnancov vo výrobe o 3000 vrátane 2000 so zmluvami na dobu určitú, ktoré neboli predĺžené, alebo obnovené. Zvyšok tvorilo zastavenie náboru, respektíve nahradzovanie tých, ktorí odišli do dôchodku.
 
Zavedenie štvordňového pracovného týždňa bolo jedným z kľúčových momentov stratégie pre zachovanie konkurencieschopnosti celej spoločnosti navzdory veľmi hlbokému prepadu svetových trhov. V súlade s novou kolektívnou zmluvou, uzatvorenou v decembri 2009, bol štvordňový pracovný týždeň administratívnych pracovníkov zavedený na prvý štvrťrok, u výrobných pracovníkov na prvý polrok 2010.

 

Prečítajte si aj

Back to top button