Motorizmus

Automobilka Porsche zvýšila predaj o 3 %, dosiahla najlepší polrok v histórii

Nemecká automobilka Porsche predala za prvých šesť mesiacov tohto roka vo svete takmer 130 600 vozidiel.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka tak predaj zvýšila o 3 % a zároveň zaznamenala najlepší polrok vo svojej histórii.

Firma oznámila, že od januára do konca júna predala celkovo 130 598 áut. K rastu prispel najmä európsky a americký trh. Tie dokázali vykompenzovať pokles predaja v Číne, ktorá je pre Porsche najväčším samostatným trhom. Tamojší spotrebitelia totiž ku koncu 1. polroka vyčkávali na zníženie dovozných ciel na autá, čo Peking zaviedol od začiatku júla. Spoločnosť uviedla, že predaj jej áut v Číne za šesť mesiacov tohto roka klesol medziročne o 7 %.

Najpredávanejším modelom spoločnosti bol aj za 1. polrok tohto roka Macan. Najrýchlejší rast predaja ale zaznamenal 4-dverový model Panamera.

Šéf predaja Porsche Detlev von Platen však upozornil, že politická a ekonomická situácia na kľúčových trhoch, najmä v Číne a USA, predstavuje nemalý problém. Ďalším je zavedenie nového testovacieho cyklu WLTP. Napriek tomu je firma presvedčená, že podobne ako vlani bude úspešná aj v tomto roku, dodal Detlev von Platen.

 

Prečítajte si aj

Back to top button